Varldscupen
in --'--''
Varldscupen
1h 20m sedan
Varldscupen
Sö 17:00
Varldscupen
Sö 20:00
Få nu€100 i gratis spelpengar. Begränsat utbud!
Regler och begränsningar gäller. Kontrollera villkoren för den enskilda platsen och leverantören. Erbjudandet kan ha löpt ut vid tidpunkten för inlösen. Spelande kräver ansvarsfulla åtgärder. Måste vara 18 år eller äldre för att lösa in.
De kommande matcherna i helgen fran fredag till sondag.

Officiell boll

VM-boll 2022 - All information om den officiella matchbollen Al-Rihla

Den officiella matchbollen i VM 2022 i Qatar heter Al-Rihla. Tillverkare: Adidas All information om VM-bollen 2022 ?

Officiell boll

/assets/nicole-sommer.jpg
Nicole Sommer - Fotbollsexpert Senast uppdaterad: Söndag, 27.November 2022 — läs på 10 minuter
Författare Biografi
Hej. Jag heter Nicole Sommer. Jag är en stor fotbollsentusiast och gör mycket forskning kring det enklaste sättet att titta på fotboll på TV och online över hela världen.

Officiell VM-boll 2022

Utan dem är inget spel möjligt. De är ett tillfälle för kärlek och hat på samma gång. Självklart pratar vi om VM-bollarna, som ofta måste skapa en tillvaro som hjältar som det alldeles för sällan sjungs om.

Vi vill ändra på detta och presenterar därför VM-bollarna från de sex senaste VM samt den officiella spelutrustningen för finalen i Qatar. Alla VM-bollar har tillverkats av den tyska sportvarutillverkaren Adidas sedan 1970.

Officiell VM-boll 2022: Al-Rihla

Den officiella matchbollen i VM 2022 i Qatar heter Al-Rihla och kommer återigen att tillverkas av Adidas. Naturligtvis fanns det redan många läckor från den officiella VM-bollen 2022 inför VM, men i slutändan presenterades den strax före VM-dragningen 2022 den 30 mars 2022.

Bollen är huvudsakligen vit och uppdelad i flera triangulära former. Spetsarna på dessa trianglar är färgade blå, medan orange-röd färg finns på de två långsidorna. Naturligtvis bör logotypen för VM i Qatar och även tillverkaren Adidas på VM-bollen Al-Rihla inte saknas. Eftersom den sista omgången äger rum på vintern finns det också en matchande "vinterboll" i orange att köpa.

Al-Rihla betyder förresten "resa" på tyska och påminner därmed om den resa runt om i världen som man upplever vid ett VM med de mest skiftande nationerna. Enligt tillverkaren Adidas är "Al-Rihla" den snabbaste bollen i VM-historien. För övrigt går 1% av nettoomsättningen till Common Goal, ett initiativ som stödjer fotbollsrelaterade sociala projekt världen över.

32 lag. 1 boll för att göra sina drömmar till verklighet ? Vi presenterar Al Rihla, #OfficialMatchBall för nedräkningen av #WorldCupThe 2022 till Qatar börjar nu #Qatar2022 | @adidasfootball pic.twitter.com/LauuuVSO8h

VM-boll 2018: Adidas Telstar 18 + Telstar Mechta

VM-bollen från Adidas inför VM 2018 hette "Telstar 18" och hölls i en enkel och klassisk design med gyllene bokstäver. Den officiella matchbollen innehöll ett integrerat NFC-chip som gjorde det möjligt för fans att hämta personlig data via smartphone och interagera med bollen.

Utseendet och namnet på den nya matchbollen påminde om de ursprungliga Telstar-bollarna som användes vid VM 1970 i Mexiko och vid VM 1974 i Tyskland. Men nya Telstar var förstås mycket modernare och har en delvis futuristisk design.

Den 26 oktober 2017 publicerade den läckande webbplatsen "footyheadlines.com" de första bilderna på matchbollen för VM 2018 i Ryssland, och den 9 november presenterades den äntligen officiellt av FIFA.

Efter att tillverkaren Adidas hade förlitat sig på ljusa färger vid VM 2010 med Jabulani och vid VM 2014 med Brazuca (mer om detta nedan) var Telstar 2018 åtminstone delvis en återgång till fotbollstraditionen.

Förresten, från VM-rundan på sexton och framåt spelades en ny boll. Detta kallades "Telstar Mechta" och liknade visuellt Telstar 18-bollen som användes i gruppspelet, men hade rött istället för svarta färgstänk.

VM-kval 2018: Europeiska kval

VM-kvalbollen för Europa 2018 förlitade sig på samma panelform som den officiella EM-balen 2016. Tekniskt sett verkade Adidas inte heller ha förändrat någonting.

Visuellt fanns det dock stora innovationer: Bollen med vilken de europeiska lagen försöker nå den sista omgången av VM i Ryssland förlitade sig på ett röd-vit-grått grafiskt tryck. Han visade vilken utsikt man har som arenabesökare. På så sätt bör supporterkulturen och det som händer på planen skickligt sättas i centrum.

Dessutom kunde den officiella turneringslogotypen också ses i svart, som också innehöll bokstäverna "European Qualifiers". För spelen på vintern var bollens bakgrund inte vit, utan orange. Stadionscenen var blå och svart.

2014 i Brasilien: Brazuca

Varje tysk fotbollsfan gillar att tänka tillbaka på VM 2014 i Brasilien, trots allt slutade turneringen med titelvinsten. Tillverkaren Adidas tog Brazuca till turneringen i Sydamerika som en officiell VM-boll.

Sfären visar de brasilianska nationella färgerna samt rött, blått och svart, som är ordnade i ett vilt mönster på en vit bakgrund. Detta bör stå för livsglädje och mångfald.

#WorldCup var ganska bra, eller hur? Här är några av mina favoritbitar. Tack för all kärlek. #ballinhttps://t.co/WZz5uz9pFp

Brazuca förlitade sig på en design som metaforiskt representerade vad VM i Brasilien som helhet ville vara. En färgsprakande fest.

Tekniskt tillverkade Adidas bollen av ett speciellt temperaturreglerande material. På så sätt ska VM-bollen kunna hantera de ofta mycket höga temperaturerna i Brasilien utan problem.

2010 i Sydafrika: Jabulani

Till VM 2010 var det riktig premiär. För första gången fick ett afrikanskt land stå värd för ett VM. Och trots all skepsis inför mötet gjorde Sydafrika ett utmärkt jobb och organiserade en bra turnering.

Den officiella VM-bollen var Adidas Jabulani. Sydafrikas nationella färger kan ses som grafik på lekutrustningen: rött och gult är dominerande. Svart framstår som en skicklig kontrapunkt.

Men ännu viktigare än de nationella färgerna är vad som döljer sig under Jabulani: VM-bollen 2010 består av åtta tredimensionellt formade paneler. De gjorde bollen jämnare och möjliggjorde ren teknik även i hög fart.

Det spanska korta passningsspelet, som upplevde sin perfektion vid VM 2010 i Sydafrika, är ett imponerande vittnesbörd om detta.

Adidas införlivade också spår i bollen, vilket optimerade bollens aerodynamik. Jabulanis flygegenskaper var oöverträffade.

2006 i Tyskland: Laganda

2006 var det äntligen dags. Det kom till evenemanget som alla tyska fotbollsfans hade sett fram emot sedan turneringen tilldelades 2000: VM ägde rum i Tyskland - den nu legendariska sommarsagan gick i uppfyllelse.

På bänken i det tyska landslaget, då förstås fortfarande som assisterande tränare till Jürgen Klinsmann, satt en viss Jogi Löw. Adidas visste att de var tvungna att presentera en mycket speciell boll för hemmaturneringen. Resultatet blev lagandan.

Tillverkaren spelade elegant med de tyska nationalfärgerna svart-rött-guld samt de tyska lagfärgerna svartvitt. Speciellt svart och guld användes som dominerande nyanser på en vit bakgrund.

Bollen består av 14 paneler, vilket ger en extremt rund struktur. Dessutom har bollen utformats för att vara vattenavvisande. I detta avseende satte VM-bollen 2006 nya standarder.

Aldrig tidigare hade en boll behållit sina egenskaper så bra även under regniga dagar.

2002 i Japan och Sydkorea: Fevernova

2002 ägde VM rum samtidigt i Japan och Sydkorea. Den tyska tillverkaren tog Fever Nova - "ny feber" - till platserna för VM-arenorna och i butikerna för fansen.

Bollen pryds av en färgglad design som förlitar sig på färgerna guld, grått och rött.

Den har en speciell form som påminner om asiatisk kultur och samtidigt ger ett intryck av dynamik. Precis som 1998 fylldes VM-bollen 2002 med skum.

För den yttre huden hade dock Adidas en ny idé. Ett treskikts polymertyg producerades. Detta säkerställde en mycket mer exakt bana och, eftersom bollen var rundare än någon fotboll tidigare, ökade ett betydligt högre speltempo.

1998 i Frankrike: Adidas Tricolore

I värdFrankrikes anda bar VM-bollen 1998 namnet Adidas Tricolore. De tre färgerna på sfären var dock bara igenkännliga om du tittade mycket noga. Blått dominerade starkt.

Den andra franska nationella färgen röd var mycket diskret införlivad i den omgivande blå grafiken. Vit, för att slutföra fransens nationella flagga, var sfärens bakgrund.

På sin tid var Adidas Tricolore den modernaste fotbollen genom tiderna, eftersom den konsekvent förlitade sig på en skumfyllning och en dermis.

Snabbaste livescore
 • ✓ Snabbaste grindlarm
 • ✓ De flesta ligor
 • ✓ Snabb poänginformation
 • ✓ Kvotintegration
Andra webbplatser
 • — Ingen livescore
 • — Lång fördröjning till grindlarmet
 • — Ingen spelare info
 • — Inga odds
Bästa fotbollsvideor
 • ✓ Snabba målberättelser
 • ✓ Internationella överföringar
 • ✓ Sammanfattningsvideor
 • ✓ Alla livestreamar i korthet
Andra webbplatser
 • — Inga målvideor
 • — Endast lokala TV -kanaler
 • — Inga sammanfattningar
 • — Ofta olagliga strömmar
Kompakt information
 • ✓ Alla konstellationer
 • ✓ Realtidsspelstatistik
 • ✓ Levande bord
 • ✓ Fotbollsprognoser
Andra webbplatser
 • — Inga utställningar
 • — Ingen spelare infos
 • — Föråldrade tabeller
 • — Inte lämplig för vadslagning

Populara sokfragor

Officiell boll

Om oss    Villkor     Kontakta oss